Българските традиции оживяват в Жеравна
17.08.2018
Тръмп заяви, че няма да прави повече отстъпки към Турция и Ердоган
21.08.2018

Остарелите методи на акушерите ли отнеха живота на млада майка в Сливен?

Млада майка почина в болницата в Сливен в петък, часове след като за първи път видя новороденото си дете.

Официалното изявление посочва, че причината за смъртта е белодробна емболия, комбинирана с високо кръвно налягане, но по медиите се появи обезпокояваща информация за методите, използвани по време на раждането, които биха могли да доведат до смъртта на жената. Важно е да отбележим, че детето е оцеляло, а жената е преживяла раждането без да се налага хирургическа намеса и е починала един ден по-късно, докато се е възстановявала в болницата.

Още с появяването на информацията в медиите семейството на родилката шокира обществото с изявления, описващи варварския метод на „скачане“ върху раждащата жена, за да бъде стимулиран процеса на преминаване на бебето по родилния канал.

Според бащата на загиналата тя е чувствала силни болки, вследствие на натиска, който е бил приложен върху корема ѝ по време на раждането. Всички нейни близки твърдят, че младата жена без съмнение е починала заради лекарска грешка, тъй като до момента на раждането и през цялата си бременност тя е била в отлично здраве.

Малката Мария, загубила майка си едва ден след раждането си, е с наранявания на едната ръка и оток на главата. Според лекарите тези леки травми са в резултат на тежкото инструментално раждане и не са повод за притеснение или обвинения към медицинския екип, тъй като те са типични за много бебета и не водят до каквато и да било опасност за детето.

Семейството на родилката обвинява екипа в лекарска небрежност. Те твърдят, че лекарите са използвали отдавна отречени методи и не са се погрижили за постродилното състояние на жената. Според тях болките, които майката на Мария е изпитвала, са били резултат от счупени ребра.

Истината е, че описваният от близките на младата жена метод се нарича прийом на Кристелер и продължава да се използва от акушерите, когато това е нужно. Тази техника, която за незапознатите звучи като истинско изтезание, може да бъде използвана на точно определен етап от раждането, а натискът, приложен върху корема на родилката, трябва да бъде премерен и в случай че резултатите не са налице, би следвало да се потърсят други алтернативи за безпроблемното раждане.

Лекарите от сливенската болница отричат всички твърдения за наличие на лекарска грешка. Те ще проведат разследване, но за момента с увереност заявяват, че не е имало счупвания по ребрата на родилката. Медицинският екип твърди, че единственият обезпокоителен фактор след раждането е била по-голямата кръвозагуба в сравнение с по-леко раждане.

Управлението на болницата заявява, че трагедията на младото семейство е просто нещастен случай, а статистиката сочи, че това е първата подобна жалба, постъпила в администрацията на здравното заведение. Според тях това означава, че случаят е единичен и проблемът не е в качеството на лекарското обслужване в болницата в Сливен.

Случаят с починалата родилка е предаден на Окръжната прокуратура в град Сливен, а разследването тепърва предстои.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *