Депресията ви може да е породена от автоимунно заболяване
Депресията – знак за автоимунно заболяване
04.11.2016
Прогнози за времето в следващите години
След десет години климатът тотално ще се различава
09.11.2016

Оптимистично: Наши студенти в чужбина се завръщат в България

Българи зад граница

Студентите, които са завършили зад граница, предпочитат да намерят реализация у нас

Информацията, която разпространиха образователни консултанти, е със силно оптимистично съдържание, а и е доста изненадваща за мнозина. Младите хора, които са избягали зад граница, за да учат, предпочитат да намерят своята реализация обратно в България. Завършилите във Великобритания не виждат бъдещето си там, особено след Брекзит и неяснотата, с която ежедневно се сблъскват.

Реално вълната от студенти, които желаят да се завърнат в страната, е отпреди това, още от 2014-та година. Тенденцията касае и висшисти в други чужди държави, но преобладават тези с британски дипломи, както и пребивавалите с цел образование в Германия. Повечето от тях се насочват към София за установяване, независимо от родното си населено място, и търсят шансове да осребрят достойно образованието си. Трудно биха могли да задоволят очакванията си в малките градове, където не само безработицата си остава сериозен проблем, а и нивото на самото заплащане.

Областите, в които предпочитат да се развиват, са управление, технологии, икономика и мениджмънт, пиар, реклама, различни консултантски услуги. Работодателите също с готовност откликват на уменията и знанията им, тъй като обикновено са подготвени и практически, имат способността да се вписват бързо в новостите в средата, владеят повече езици, амбициозни са.

Официални статистики сочат, че образованите българи, които са получили дипломи в чужбина, са категорични в намеренията си да се върнат, едва няколко процента от тях не планират да го сторят. Това се потвърждава и от изнесените данни по време на специално организираните кариерни форуми у нас.

Източник: Млада София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *