Полицай и съпругата му станаха жертви на терорист в Париж
14.06.2016
Лукарски: С 23% са нараснали чуждестранните инвестиции
15.06.2016

Оптимистични прогнози за пазара на труда

Сектор „Транспорт, складове и комуникации“ се очератва с най-голям потенциал и най-много наето служители. Това показва показва обзорното изследване на Менпауър за заетостта през третото тримесечие на 2016 г., което е проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 620 работодатели в България. Анкетираните са отговорили на въпроса: „Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на септември 2016 г. в сравнение с настоящото тримесечие?“.

Резултатите от изследването показват, че работодателите имат намерения за нови назначения през третото тримесечие на годината във всички 10 икономически отрасъла. Благоприятен климат се очертава и в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, както и в търговията на едро.

През третото тримесечие на 2016 г. се очаква числеността на персонала да нарасне във всички пет региона. Най-силен пазар на труда се предвижда в Русе и Пловдив, докато софийските работодатели отчитат предпазлив оптимизъм.

Във всички четири категории предприятия се очаква увеличение в числеността на персонала през следващите три месеца. Най-силен пазар на труда очакват големите работодатели. Те отчитат внушителна нетна прогноза за заетостта от +21%. Известни увеличения в числеността на персонала прогнозират работодателите от средните и малки предприятия, където прогнозите са съответно +8% и +7%, а при микропредприятията стойността е +6%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *