Потвърдено: Озоновата дупка се свива
11.07.2016
Откриха най-високия затвор в света
12.07.2016

Обявиха Велико Търново за най – красивото място в света

Велико Търново е обявен за най-красивото място в света за 2016 година. Класацията е на италианския вестник „Република“ и там старата българска столица е определена за поредна година като „архитектурно бижу, предизвикващо възторг във всеки посетител“, съобщава БНТ.

Според италианските специалисти Велико Търново е един от градовете в света, който предизвиква спонтанен възторг. Първи е в престижната класация и заради факта, че такъв тип градове, построени на труднодостъпни и дори невъзможни като ландшафт места, се строят бавно и доказват изобретателността и стремежа на човечеството да подчини природата. Общината в старата столица не е кандидатствала за участие в авторитетната класация.

„Като цяло и за нас тази новина дойде леко изненадващо. Тази класация не е само на база визията как изглеждат градовете, а все пак там е включена инфраструктурата, историческите обекти и други интересни места. Да не забравяме и природните дадености, ландшафта, а при нас той е уникален“, каза Нелина Църова, директор на Дирекция „Култура и туризъм“.

 

Жителите и гостите на града са впечатлени от първото място и са категорични, че Велико Търново напълно заслужава това признание.

В града тепърва предстои пикът на туристическия сезон, а броят на посетителите всяка година бележи ръст: „Към момента данните, с които разполагаме, показват едно известно увеличение. Велико Търново си остава топ туристическата дестинация на България“, подчерта Църова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *