7,5 млрд. евро получава Гърция по Европейски стабилизационен механизъм
22.06.2016
Одобряване на методологията за разпределяне на средства за градско развитие от Кабинета
Сребърният пенсионен фонд достигна 2,6 млрд. лева
22.06.2016

Обсъжда се създаването на втора индустриална зона в Бургас

По време на форум „ДА! На българската икономика“ в гр. Бургас министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че индустриалната зона в Бургас е един от успешните примери за добро взаимодействие между централната и местна власт за постигане на икономически просперитет не само на регионално, но и на национално ниво. Лукарски уточни, че правителството прави всичко възможно за създаването на втори такъв обект в града.

Индустриалната зона в Бургас се превръща в притегателен център за крупни международни и местни производители и катализатор за привличане на инвестиции в региона. Една от тези компании, световният атомобилен производител Volvo, предстои да изгради свой център за обслужване и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките „Volvo“ и „Renault“. Индустриалният и логистичен парк в Бургас се развива изключително динамично благодарение на доброто взаимодействие между държавната „Национална компания индустриални зони“(НКИЗ) и Община Бургас. Основно предимство на зоните, развивани от НКИЗ са тяхната техническа инфраструктура; възможността за концентрация на взаимосвързани дейности на едно място, което спомага за оптимизиране на веригите на производство и доставка; стратегическата им локация и достъп до международни канали за дистрибуция, както и силната институционална подкрепа, която компанията и нейният принципал Министерство на икономиката предоставят. „Този месец откриваме и първото завършено производство в зоната – база на компанията „Хидробетон“, чиято инвестиция е в размер на 2,86 млн. лв.“, допълни министър Лукарски.

Министър Лукарски коментира и част от конкретните проекти за насърчаване икономическото развитие на бургаския регион. Той пое ангажимент Министерство на икономиката да обсъди възможността за разкриване на регионално представителство на Българска агенция за инвестиции (БАИ). Идеята за това беше лансирана на форума от кмета на Бургас Димитър Николов. Кметът посочи, че има изключително добри отзиви от страна на бизнеса след откриването на представителство на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) в града и е добре да бъде открит такъв и на БАИ. Също така кметът посочи, че общината очаква решение за предоставянето на бившето военно летище в Равнец за изграждане на индустриален парк, което по негови думи ще допринесе за привличането на големи инвеститори, които се нуждаят от крупни терени

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *