Русия нападна Украйна
24.02.2022
Най-новото за войната в Украйна
02.03.2022

Обобщение на новините от Украйна

Днес в Киев всички погледи са насочени към срещата Русия-Украйна, която ще се състои в понеделник, докато ожесточените боеве продължават на място. Ето и обобщение на новините от последните няколко дни:

Преговорите са насрочени за днес: Делегации от Украйна и Русия ще се срещнат на границата между Украйна и Беларус, съобщи Министерството на вътрешните работи на Киев. Съобщението дойде в неделя, когато украинските и руските сили се изправиха в много градове в Украйна. Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза в кратко телевизионно изявление, че не очаква много от срещата.

Ядрените сили във висока бойна готовност: Руският президент Владимир Путин нареди ядрени оръжия да влязат в най-висока степен на готовност в неделя, в отговор на лидерите на НАТО, които правят „агресивни коментари за нашата страна“. Прессекретарят на Белия дом на САЩ Джен Псаки каза, че този ход е част от по-широк модел на непредизвикана ескалация и „измислени заплахи“ от Кремъл.

Затваряне на въздушното пространство: Европейският съюз спира достъпа на Русия до въздушното пространство на ЕС – което означава, че всички притежавани, регистрирани и контролирани от Русия самолети вече няма да могат да кацат, да излитат или да летят над която и да е територия на ЕС.

Бежанска криза: Повече от 368 000 украинци са избягали от страната, според Върховния комисар на ООН за бежанците. Почти 200 000 бежанци са преминали към Полша от началото на инвазията.

Броят на загиналите се увеличава: Общо 352 цивилни в Украйна са загинали след инвазията, съобщи украинското вътрешно министерство в неделя. Най-малко 14 от убитите са деца, а други 1684 души са ранени.

Руски жертви: За първи път от началото на инвазията руските власти признаха редица смъртни случаи и ранени сред своите сили в Украйна, без да предоставят точни числа. Русия също така твърди, че загубите са „значително по-малки“ от тези, наблюдавани в украинските сили.

Антивоенни протести: Руските власти задържаха почти 6000 души за участие в неразрешени антивоенни протести в цялата страна през последните четири дни, съобщи независим сайт за наблюдение.

Източник: CNN
Снимка: blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *