Днес влиза в сила увеличението в цената на парното, природния газ и топлата вода
01.10.2018
Нова стратегия за борба с рака печели тазгодишната Нобелова награда
02.10.2018

Обилни валежи наводниха Бургас и региона

Бурята, нанесла сериозни щети в Гърция, засегна Южното Черноморие. Още вчера проливните дъждове в Бургас и градовете в региона предизвикаха наводнения, последвани от свлачища и блокирани пътища.

Обилните валежи най-силно засегнаха градовете Бургас и Поморие.

В бургаския квартал Сарафово дъждовете са блокирали много пътища и кръстовища и са предизвикали не само хаос на пътя, но и изключително опасна ситуация, при която блокираните коли, изчакващи преминаването на бурята, са били изтласкани от свличаща се земна маса.

В Поморие и в Созопол водата е заляла ниските етажи на десетки жилищни сгради.

До момента са били подадени повече от 150 сигнала. Пожарникарски екипи са се отзовали на много от тях, като дори се е наложило евакуирането на възрастна жена от региона. В същото време електричеството не е прекъсвало и бедстващи хора на територията на Южното Черноморие няма.

Щетите обаче са налице. Към този момент валежите са спрели, но институциите продължават да са в готовност, в случай на нови проблемни ситуации.

В Поморие дежурни екипи съдействат за справянето с усложнената обстановка. Много от улиците на черноморския град все още са под вода.

Днес, едва ден след края на проливните дъждове е време за поредната равносметка. Предвидени ли са подобни ситуации у нас, има ли страната ни готовността и ресурсите да се справи в подобни метеорологични условия и чия е вината за щетите, които всеки следващ пороен дъжд нанася на инфраструктурата на българските градове?

Разбира се, следва разследване на отговорните институции, а дали пометените коли и наводнените улици са в резултат на огромно количество валежи за кратко време, или на безхаберие и неадекватна реакция от страна на властите, предстои да разберем.

Снимка: Дарик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *