Дунав мост е блокиран от 10 хил. протестиращи
04.10.2018
Родителите на деца с увреждания за пореден път разочаровани от бездействието на народните представители
04.10.2018

Обединеното кралство обвинява руските военни за извършените кибератаки

Великобритания, Австралия и Нова Зеландия обвиниха руското военно разузнаване за мащабната серия от кибератаки по цял свят, включително срещу Демократичния национален комитет на САЩ от 2016г.

Британските власти заявиха, че са научили, че представители на руското разузнаване стоят зад атаката, която струваше на световната икономика милиони долари.

Австралия и Нова Зеландия излязоха с подобни твърдения, като съобщиха, че техните разузнавателни служби са открили доказателства за намесата на руските военни в същите атаки на политически, бизнес, информационни и спортни институции.

Великобритания, Австралия и Нова Зеландия са членове на международния разузнавателен съюз Five Eyes, който включва още САЩ и Канада.

Властите настояват, че подобни действия от страна на руските военни са неприемливи. Опитите за саботаж и намесата в чуждестранни избори са свидетелство за това, че Русия няма намерение да се съобразява с установените международни закони дори когато това влияе отрицателно на руски компании и руски граждани. Според британския външен министър Джеръми Хънт руската държава престъпва законите на международното право, тъй като досега не е поела сериозна отговорност за последствията. Той смята, че чувството за превъзходство, демонстрирано от правителството на Путин, идва от липсата на наказание от страна на световните организации.

Москва все още не е отговорила на обвиненията официално, но руските лидери продължават да отричат намесата на Русия в избори в други държави и кибератаки, провеждани от руското разузнаване.

Дипломатическите отношения между Великобритания и Русия са влошени още от случая с отравянето на семейство Скрипал в Солсбъри. Какво означават обвиненията, отправени към Русия, във вече усложнената ситуация и ще бъдат ли призивите за реални санкции срещу руската държава чути, предстои да разберем.

Източник: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *