Предстоящи есенни празници
28.09.2020
Войната между Tik Tok и САЩ
29.09.2020

Няма да се поставят КПП-та, но брифингите се връщат

Проф. Костадин Ангелов – Министър на здравеопазването, съобщи, че няма да се поставят КПП-та в областните градове. Той сподели, че ситуацията с Covid-19 в България е под контрол и за момента няма необходимост от затваряне на по-големите градове и училищата.

Броят на заразените в училищата се следи внимателно и със загриженост, за да може да се взимат адекватни мерки и правилни решения на момента.

Освен броя на заразените, се следят и ситуациите в болниците – свободни места и легла, броят на заболели в рискови групи, разположението на заболелите – групово или дифузно. Проф. Ангелов сподели, че в момента няма необходимост от допълнително затягане на мерките. За момента противоепидемичните мерки остават същите – носене на маски на закрито, дезинфекция и дистанция. Това е най-важното в момента – да се запази дисциплината в обществото.

 

Единствената промяна за момента е връщането на брифингите. Те ще се провеждат в Министерството на здравеопазването. Брифингите ще се осъществяват в четвъртък, като ще бъдат водени от Министъра на здравеопазването и представители на Националния оперативен щаб.

На брифингите ще бъдат поканени всички журналисти. Те ще имат възможност да задават въпросите, които ги интересуват. Брифингите ще бъдат отворени за въпроси от медиите, но не е задължително да се излъчват.

Проф. Ангелов потвърди пред bTV, че мерките трябва да се спазват, защото има санкции. Също така уточни, че ще има глобени заради нарушаване на противоепидемичните мерки при учредяването на партията на Цветан Цветанов, при провеждането на конгреса на БСП и при посещението на министър-председателя в Ловеч.

Относно повишаването на заболели, министърът изтъкна, че трябва да минат 2 седмици, за да се сравни сегашната ситуация с тази преди 2 седмици. Броят на заболелите, които се намират в лечебно заведение, не се е променял в последните 2 месеца – около 750 човека.

Проф. Ангелов изтъкна, че България е на 26-то място (от общо 29 страни) по заболеваемост в Европа. Също така потвърди, че няма здравна криза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *