ЕС постепенно настига САЩ и Япония по иновации
19.07.2016
Бетонираха дървета по време на ремонт в столицата
19.07.2016

НОИ намали срока за изплащане на болнични и майчински

Oт 1 юли 2016 г. паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето на необходимите данни за болничните листове от осигурителя и от постъпването на данните от издадените болнични листове от органите на медицинската експертиза по декларираните от тях лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки. Това съобщиха от Националният осигурителен институт (НОИ).

Паричните обезщетения за период, обхващащ повече от един календарен месец, се изплащат в посочения десетдневен срок за първия месец от периода. За останалите календарни месеци – до 5 работни дни след изтичане на месеца, за който се отнасят.

Паричните обезщетения, извън тези по болничен лист, се изплащат на правоимащите лица в срок до 10 работни дни от представянето на данните от удостоверенията от осигурителите и от самоосигуряващите се лица относно правото на парично обезщетение по декларираните лични разплащателни или спестовни безсрочни банкови сметки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *