Съдят Мегз за застрахователна измама
11.01.2019
Багери разрушиха дюните край Смокиня: трима души са арестувани
14.01.2019

Нов трик на млекопреработвателите: кашкавал с картофено нишесте

Производителите на млечни продукти в страната алармират, че на пазара се е появил нов трик за свалянето на производствената цена на кашкавала. Според тях голяма част от некоректните предприемачи добавят към млякото картофено нишесте, което им дава възможността да реализират по-голяма печалба с по-малко средства.

Представителите на млекопреработвателния бизнес разказват, че все по-малко от хитрите производители използват палмово масло, комбинирано със сухо мляко. Това беше честа практика досега, но в последно време тя бива изместена от добавянето на картофено нишесте, което увеличава обема на готовата продукция и значително намаля разходите по производството.

Този трик позволява да бъде понижена и цената на крайния продукт, но потребителите трябва да знаят, че кашкавалът с добавено картофено нишесте не е с по-добро качество от имитиращите продукти, съдържащи огромно количество палмово масло.

Според Българската асоциация на млекопреработвателите истинският кашкавал, който не съдържа вредни добавки, не може да бъде на цена под 13лв/кг., тъй като за производството му са нужни най-малко 10 литра мляко.

Асоциацията на активните потребители в страната излезе с изследвания, които потвърждават твърденията на млекопреработвателите. Те сочат, че в кашкавалите, предлагани по българските магазини, се съдържа завишено количество въглехидрати, които вероятно се дължат на добавянето на нишесте, задържащо по-голямо количество вода.

Новата наредба, която влиза в сила от понеделник, гласи, че всички имитиращи продукти трябва да бъдат продавани отделно и да бъдат пакетирани, а на тях да има етикет, посочващ съдържанието им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *