Парламентът във Великобритания гласува против сделката за Брекзит
16.01.2019
Млада жена е открита мъртва в столичния квартал Банишора
17.01.2019

Нов тест изчислява риска от поява на рак на гърдата

Експерти в сферата на медицината работят върху революционен тест, който ще изчислява риска от рак на гърдата при жените. Той включва информация за семейната история и стотици генетически маркери, както и други фактори като теглото, за да даде възможно най-точни резултати.

Тестът все още не е достъпен за масово използване, тъй като първоначално ще бъде изпробван от ограничен брой лични лекари в Обединеното кралство. Изследванията на британските учени са насочени към това заболяването да бъде диагностицирано на ранен етап от развитието му, което осигурява по-висок процент на успеваемост на лечението.

На този етап лекарите смятат, че най-добрата защита от ракови заболявания е точно постоянното наблюдение и ранната диагностика. Експертите смятат, че жените, намиращи се в рискова категория трябва да бъдат подложени на превантивни терапии и редовни прегледи.

Близо 55 000 жени чуват диагнозата „рак на гърдата“ всяка година, голяма част от тях са жени, при които съществуват няколко рискови фактора.

Британските изследователи споделят, че това е първият инструмент за предварителни тестове, който комбинира толкова много елементи в едно. Те напомнят, че макар и много фактори да не зависят от нас, съществуват много превантивни мерки, които можем да вземем, за да намалим риска значително. Те съветват жените да спортуват редовно, да поддържат нормално тегло и да ограничат консумацията на алкохол.

Снимка: BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *