Няма да повярвате на какво станаха свидетели пловдивчани миналия уикенд
24.10.2018
Валери Симеонов застава начело на Националния съвет за хората с увреждания
25.10.2018

Нов скок в цените на горивата се очаква през зимата

През зимата се очаква ново значително поскъпване на горивата. Анализатори споделят, че статистическите данни показват осезателен ръст в цените на масово използваните горива в България – дизел и бензин А95 през изминалата година.

В различните региони на страната горивата се предлагат на различна цена, но в общ план разликите в цените на дизела и бензина в сравнение с октомври 2017г. са съответно 39ст./литър и 35ст./литър, което означава, че цените на бензина А95 са се увеличили с 17%, а на дизела с почти 20%. Въпреки рекордното увеличение до края на декември се очаква ново поскъпване на горивата, което допълнително ще утежни бюджета на българския шофьор.

Цените на горивата в България зависят пряко от цената на суровия петрол. Тя пък от своя страна е подложена на много различни фактори, но усложнената политическа обстановка в Саудитска Арабия и санкциите срещу един от другите големи износители на суров петрол Иран значително допринасят за резките скокове в стойността на горивата.

Експертите твърдят, че повод за притеснение няма, тъй като увеличението в цените не се наблюдава само в България. Горивата поскъпват в цяла Европа, а факторите, определящи цената са извън обсега на българските институции.

Все още е рано за прогнози с колко ще се увеличат цените на горивата в България. Експертите обещават повече информация, когато бъде разрешен въпросът със санкциите на САЩ, насочени срещу Иран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *