СУ „Иван Вазов“ гр. Мездра подготвя своя ученичка за участие в международния песенен конкурс Детска Школовизия 2019
09.05.2019
Повече от 500 души почистиха 10 водоема в страната
13.05.2019

Нов протест на медицински служители в столицата

Педиатри от специализираната детска болница в София излязоха на протест с искания за достойно заплащане, нов статут на болничното заведение и незабавни мерки за набавянето на медицински персонал.

СБАЛ по детски болести Проф. д-р Иван Митев е единственото лечебно заведение в страната, което е специализирано в педиатричната грижа. Недоволството на персонала ескалира още преди няколко дни. Протестът на педиатрите привлече вниманието на управляващите и взеха решение да премахнат ограниченията за настаняване на деца в педиатричната болница.

Министерството на здравеопазване съобщи още, че педиатричните клинични пътеки ще бъдат увеличени. Другите искания на медицинските служители в столичното здравно заведение изисквали много повече време и търпение.

Зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че строящата се в момента болница ще може да осигури на педиатрите всички необходими условия за лечението на деца със здравословни проблеми, протестиращите обаче не са склонни да чакат.

Те блокираха булевард „Акад. Иван Гешов“ рано тази сутрин и се заканиха да подадат колективна оставка, в случай че исканията им не бъдат изпълнени. Те обявиха, че дават възможност на управляващите да стартират законовите процедури, свързани с изпълнението на исканията им, но няма да чакат повече от 10 дни. Ако все пак развитие по въпроса липсва, педиатрите изявиха готовност да пристъпят към ефективна стачка или да подадат колективна оставка.

Демонстрантите съобщиха още, че все още не са получили официално потвърждение относно отпадането на лимита за прием на болни деца. Те заявиха, че няма да се откажат от протестните действия, докато правителството не спре да бяга от сериозните проблеми в сферата на здравеопазването и да игнорира основните им искания.

Снимка: Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *