Майката на Нора Хюсеин се моли дъщеря ѝ да не бъде обесена
06.07.2018
Новичок взе първата си жертва
09.07.2018

Нов закон за футболното хулиганство предложи Цветан Цветанов

Народното събрание обмисля нови мерки в борбата с хулиганството по време на футболни мачове. Повод да бъде повдигнат този дебат стана случаят на ранени полицейски служители на мача между ЦСКА София и Левски през април. Някой от футболните фенове хвърли бомбичка, която нанесе травми на двама от служителите на полицията, следящи за реда на стадиона.

Във връзка с наближаващото начало на българското футболно първенство, народните ни представители обмислят нови закони, които да осигурят безопасността по стадионите. Новата стратегия в борбата с хулиганството представиха Цветан Цветанов и председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов. Те смятат, че спокойствието на посетителите на футболни мачове, както и на служителите на стадиона, може да бъде осигурено, като се въведе нов тип билет, в който ще присъства и името на фена. Така служителите, ангажирани в охраната на събитието, ще имат възможността да следят кой присъства на мача и участвал ли е посетителят в безредици преди. Мерките предвиждат и увеличение на видеонаблюдението във всяка част на стадионите.

Славчо Атанасов и Цветан Цветанов считат, че мерките трябва да бъдат приети незабавно, тъй като началото на новия сезон на Първа лига е само след две седмици. Според тях държавата ясно трябва да покаже, че е по-силна от футболните хулигани и че може да контролира ситуацията по стадионите. Мерките имат за цел единствено прекратяването на насилието, агресивните прояви и инцидентите, възникнали в резултат на хулиганство.

В бъдеще предложението предвижда изцяло нов Закон за футболното хулиганство, който ще доближи българското законодателство до европейската традиция. Новите мерки предвиждат и нов тип охрана по модела на европейските страни – за реда по българските стадиони ще следят стюарди, а не полиция.

Господин Цветанов отбеляза, че за създаването на нов закон трябва да работят съвместно държавата, футболните фенове и представителите на спорта.

Снимка: Електронно издание на в. Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *