Таксиметровите шофьори в столицата се обединиха срещу руската версия на Uber
19.03.2019
Австрия забранява найлоновите торбички
20.03.2019

Ново изследване класира най-скъпите градове по света

Париж, Хонг Конг и Сингапур си разделиха първото място в класацията на скъпите градове. Изследването е със световен мащаб и разглежда статистически данни от 133 града в различни държави.

Френската столица, която зае второто място през 2018г., през тази година оглавява класацията и е един от четирите европейски града в топ 10. Проучването сравнява цените на често купувани продукти и използвани услуги, а след това води статистика дали цените са се повишили или понижили в сравнение с цените на живота в Ню Йорк, които са използвани за отправна точка.

Българската столица заема 90-то място в класацията.

Авторите на изследването споделят, че от 2003г. Париж винаги е сред 10-те най-скъпи града за живеене в света, а разликата между цените на услугите във френската столица и на много места с по-нисък стандарт на живот е грандиозна.

Средната цена за подстрижка в скъпата столица е близо 120 щатски долара. За сравнение в два от другите градове, известни с високите си цени – Цюрих, Швейцария и Осака, Япония, средната цена на същата услуга е съответно 73,97 долара и 53,46 долара.

Европейските градове в повечето случаи се открояват с по-високи цени на услуги, свързани с поддръжката на домакинството, личната грижа, както и забавленията и свободното време.

В същото време при много градове в Аржентина, Бразилия, Турция и Венецуела се наблюдава рязък спад в цените на основните стоки и услуги.

В Каракас, Венецуела, където инфлацията се доближи до 1,000,000% през миналата година, застана на последно място в класацията, като най-евтиният град за живеене в света за тази година. Непосредствено пред него е Дамаск, където от огромно значение е политическата обстановка, довела до икономическа криза.

Това са 10-те най-евтините за живеене градове по света:

1. Каракас (Венецуела)

2. Дамаск (Сирия)

3. Ташкент (Узбекистан)

4. Алмати (Казахстан)

5. Бангалор (Индия)

6. Карачи (Пакистан)

6. Лагос (Нигерия)

7. Буенос Айрес (Аржентина)

7. Ченай (Индия)

8. Ню Делхи (Индия)

Източник: BBC News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *