Най-новата атракция в Бургас- хотелска стая под звездите
25.07.2016
Пловдив с шанс да бъде един от четирите центрове за върхови постижения
25.07.2016

Нови тенденции при цените на жилищата

От консултантската компания „Имотека”, съобщиха, че за изминалите шест месеца не са отчели съществена промяна в цените на жилищата на старо.

„Реално от януари до сега не отчитаме сериозен ръст в цените, на които сключваме сделки. Твърденията за покачване, които се разпространяват напоследък, се дължат по-скоро на офертните цени на пазара в момента”, казва Явор Пейчев, мениджър в компанията. Според него, ръстът отчетен в началото на тази година спрямо миналата е дало „прекомерна смелост на продавачите” и те неоснователно са повишили цената на продавания от тях имот. Това неоснователно повишаване води до удължаване на срока на продажбите, който през 2015 г. е достигнал нива близки до преди криза.

Друга предпоставка се наблюдава и в наличието на нови имоти на по-изгодни цени. „Движението на цените зависи от множество фактори, не само от намеренията на продавачите. За тях се появи сериозна конкуренция от страна на новопостроените сгради. Поради този фактор нивата на сключване на сделки за старо строителство практически останаха същите с леки покачвания в отделни райони”, казва Пейчев.

На фона на всичко това, отстъпките играят все по-голяма роля при сключването на сделка. При продажбите една трета от купувачите са успели да намалят цената с между 1000 EUR и 5000 EUR, а 10% от тях са успели да издействат отстъпка между 5000 EUR и 10 000 EUR.
Комуникативност, сигурност и наличие на зелени площи. Това са трите водещи фактора при избора на жилище.

„Задържане на цените с тенденция за продължаващ, но умерен ръст” – това е прогнозата на анализаторите от компанията за цените на жилищата до края на годината. „Клиентите ще търсят високо качество и ще са склонни да плащат повече, но само ако имотът отговаря на изискванията им. Новото строителство ще запази темпа си на растеж. Възможно е и продавачите на старо строителство да преосмислят офертните си нива или да се опитат чрез основен или козметичен ремонт да подобрят предлаганите от тях имоти”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *