Протестиращи искат оставката на Румен Радев
11.02.2019
България ще търси финансиране от ЕС за ново разширяване на метрото
12.02.2019

Нови протести във Войводиново

Напрежението между българи и роми в село Войводиново не спира да расте, след като на 7 януари двама жители на ромската махала нападнаха и пребиха военнослужещ, който им направил забележка.

Побоят предизвика българското население да възроптае срещу незаконните постройки, в които са се заселили роми, нежелаещи да спазват правилата на обществото, в което живеят. Протестите на гражданите бяха чути и започна процедура по разрушаването на незаконните къщи. Вече са съборени 5 постройки, като предстои да бъдат разрушени още 8.

Това принуди ромите да напуснат махалата, а те се заканиха да търсят правата си пред кмета на община Марица и да настояват жилищата им да бъдат узаконени.

Българите в село Войводиново отвърнаха, че имат готовност за нови протести, като заявиха, че при никакви условия няма да допуснат ромите да се върнат в селото им. Това доведе до ескалация на напрежението. В конфликта вече са намесени и правозащитни организации.

Техните представители обяснили на ромското население, че докато няма установено съдебно решение, те могат да останат по домовете си.

Напрежението продължава да се разраства, след като вчера в цех за месопреработка в селото избухна пожар. Той вече е овладян, а експертите предполагат, че става дума за технически проблем, а не за умишлен палеж. Официалното становище относно причината за възникване на пожара ще стане ясна, след като пламъците са напълно потушени и влизането в сградата е безопасно.

Снимка: БНТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *