Георги Миланов е най-новият член на СОСЗР в район Красна поляна
15.02.2019
Токсични отпадъци застрашават здравето на жителите на село Яна
18.02.2019

Нови промени в изборния кодекс предизвикаха спорове в парламента

Депутатите в 44-то Народно събрание взеха решение да внесат значителни промени по Изборния кодекс, които предизвикаха ожесточени спорове сред политическия елит, недоволството на много граждани и дори искания за вето от страна на президента.

Парламентът реши прагът на преференциалния вот да бъде увеличен, като според новоприетите промени той ще бъде валиден, в случай че броят на гласовете за кандидата е равен или по-голям от съответната избирателна квота. Предложението на ДПС беше прието с мнозинство, като в негова полза гласуваха депутатите от партийната група на ГЕРБ и част от коалицията на Обединените патриоти.

Твърдо против предложението застанаха БСП, ВМРО и Воля. Те заявиха, че промените ще обезсмислят префенциите и ще лишат гражданите от възможността да гласуват пряко за своя избраник. Те поискаха президентът Румен Радев да наложи вето.

Дискусията продължи и извън парламента с отворено писмо на евродепутата Ангел Джамбазки до премиера. Той поиска Борисов да върне за повторно гласуване промените, преди те да бъдат предадени на Конституционния съд.

По време да заседанието беше повдигнат и въпросът относно въвеждането на машинно гласуване. Управляващите решиха на изборите за Европейски парламент възможност за машинно гласуване да има в 3000 избирателни секции, а за местните избори броят им ще се увеличи двойно.

Парламентът взе решение да остави забраната за разпространяване на информация от социологически проучвания в предизборния ден за размисъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *