Експертни комисии изнудват хора с намалена работоспособност
25.01.2019
Смолян все още е в бедствено положение
28.01.2019

Нови правила за прием в първи клас

Министерството на образованието обещава нови правила, които да улеснят значително процеса по записване в първи клас за децата на многодетни родители.

Зад това решение на образователното министерство стоят оплакванията на родители от лятото на 2018г., които поискаха министър Красимир Вълчев да обърне внимание на многодетните семейства, чиито деца често попадат в различни учебни заведения.

Факторът, който има най-голяма тежест при кандидатстване в първи клас, е тригодишната уседналост на детето в жилище, намиращо се в близост до училището. Понякога обаче при преместване на семейството се оказва, че по-големите деца са приети в едно училище, а по-малките в друго. Това води до значителни трудности в ежедневието на децата и родителите.

Тази година отново близостта да училището ще бъде водеща при разпределението на най-малките ученици, но ще бъде добавен и допълнителен фактор, който има за цел да улесни адаптацията на децата, които за първи път ще прекрачат училищния праг.

Както винаги учениците ще бъдат разпределени в 4 групи според своята уседналост. В „Първа група“ от тази година ще попадат не само децата, живели в района 3 или повече години, но и тези, чиито братя и сестри учат в същото учебно заведение.

Допълнителните фактори като 50% увреждания или починал родител се разглеждат, при условие че децата са с равен брой точки.

Промените в реда за подреждане на класирането ще бъдат гласувани в рамките на следващите няколко дни и се очаква да влязат в сила още от април тази година, когато започва кампанията за кандидатстване в първи клас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *