Нов закон за футболното хулиганство предложи Цветан Цветанов
06.07.2018
Ясни са полуфиналните мачове на Мондиал 2018
09.07.2018

Новичок взе първата си жертва

След като в началото на март офицерът от руското разузнаване и шпионин за британските служби Сергей Скрипал и неговата дъщеря бяха приети в болница с опасност за живота, заради отравяне с неизвестно вещество, за престъплението бяха обвинени руските военни служби. Случаят с веществото, наречено „новичок“, е обявен за опит за убийство.

В резултат на атаката бившият офицер остава в болница в критично състояние, като специалисти твърдят, че шансовете му да се възстанови напълно са почти нулеви. Неговата дъщеря Юлия Скрипал успява да превъзмогне нападението и след няколко дни в безпомощно състояние идва в съзнание и започва да говори. Засегнат от веществото е и полицай, който също се нуждае от болнично лечение, а повече от 40 души, влезли в контакт с веществото, показват сходни симптоми на тези на Скрипал, въпреки че не са хоспитирани. Мястото на покушението е град Солсбъри, Великобритания.

Едва преди дни британска двойка беше намерена в безпомощно състояние в град Еймсбъри, който се намира на около 10 км от мястото на първоначалната атака. Симптомите им показват натравяне с вече познатия на всички „новичок“. Новината бързо се разпространява по всички британски и чуждестранни медии, а полицията твърди, че разследването може да продължи с месеци. Ако за първата атака британските власти не се поколебават да обвинят Русия, то след втория инцидент те бързат да съобщят, че руските служби не стоят зад атаката в Еймсбъри. Те твърдят, че няма връзка между пострадалата двойка и семейство Скрипал, както и няма сведения те да са били на мястото на първата атака.

Докато разследването продължава, а политическото напрежение между Русия и Англия нараства, по медиите вече беше обявено, че новичок е взел първата си жертва. 44-годишната жена, която вероятно е влязла в контакт с невропаралитичния газ, е починала в болницата вечерта на 8 юли. Състоянието на нейния приятел остава критично.

Новата атака накара властите да вземат превантивни мерки, като напомнят на населението в региона да не влиза в контакт с изхвърлени предмети в региона. Новината внесе паника сред британци. А британските власти все още търсят обяснение от Москва за разпространението на отровния газ на тяхна територия.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *