Полезно или вредно е свинското месо?
27.12.2018
Пореден протест срещу поскъпването на водата пред сградата на КЕВР
28.12.2018

Новите 100 лева влизат в обращение днес

От днес влизат в обращение новите банкноти от 100 лева, които се отличават с повече защитни елементи, имащи за цел да предотвратят фалшифицирането им.

По-добре защитените банкноти имат сходен дизайн с този на използваните досега. На банкнотите отново присъства лика на българския писател Алеко Константинов, заглавната страница на произведението „До Чикаго и назад“, изображения, свързани с туристическото движение в страната, както и надписите „Алеко Константинов“ и „1863-1897“. Върху банкнотите е обозначена и стойността им с цифри и думи.

Новата серия от банкноти обаче притежава значително повече защитни знаци: добавена е холограмна лента с допълнителни оптични ефекти, номиналната стойност е отпечатана с мастило с оптичен ефект.

Новите банкноти са защитени и със знак за незрящи, воден знак и осигурителна нишка. Появата на новите банкноти обаче засега няма да извади от обращение старите.

Мерките, предприети от БНБ идват, след като през октомври МВР разби организирана група за фалшифициране на банкноти в Слънчев бряг. Тогава служителите на вътрешното министерство откриха 11млн. евро във фалшиви банкноти, а участниците в престъпната схема бяха задържани.

Повече можете да прочетете тук: МВР разкри най-голямата схема за фалшиви банкноти от 11 години насам

Снимка: БНБ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *