Семейство се натрови, след консумация на гъби от Полша
16.06.2016
Създадоха нова агенция „Електронно управление”
17.06.2016

Новите офис проекти ще компенсират недостига на офис площи в София

В следващите 12-18 месеца на пазара ще излязат първокласни офис проекти – както в София, така и Пловдив, които със сигурност ще привлекат вниманието и интереса на наемателите и ще компенсират недостига на качествени офис площи, който се усети още в края на 2015 г. Така коментира очакванията за офис пазара Станимира Пашова мениджър Офис площи във Forton/Cushman&Wakefield.

Продължаващите инвестиции в офис сгради ще задържи пазара в равновесно положение, поради което не очакваме резки и съществени промени в търсенето и предлагането на пазара”, казва още Пашова.

Наблюденията на менджъра показват, че има тясно сътрудничество между инвеститори, консултанти и наематели. Всички нови проекти, които се започват, предварително се координират и се изясняват основните изисквания на потенциалните наематели, така че сградата, която излиза на пазара като готов продукт, да отговаря на техническите параметри.

България продължава да бъде изключително атрактивна офис дестинация в сравнение с другите източноевропейски столици. Освен конкурентните финансови параметри, които София предлага, качеството на сградите като достъпност и функционалност прави града предпочитана дестинация, посочват от консултантската компания.

„България предлага не просто атрактивни наеми и стратегическа локация, но и по-ниски такси и квалифицирана работна ръка, подобрени процедури за стартиране на бизнес”, казва Станимира Пашова, „Нещо повече – вторичните локации в страната също са конкурентни на еквивалентните пазари в района на ЦИЕ”, допълва Пашова.

По данни на компанията, от началото на 2014 година до сега незаетите площи в Топ 10 на най-търсените офис сгради в българската столица падат от 7.5% на 3.5%. Наемните нива нарастват леко и задържалата се близо две години стойност от 12.5 евро, в първото тримесечие на 2016 г. се покачва до 13 евро на кв.м.

По думите на Станимира Пашова, останалите големи градове – Пловдив, Бургас и Варна, също предлагат добро съотношение цена:качество, което повишава конкурентността на страната. Процесът се засили и от бързата реакция на инвеститорите в тези градове, която, според нея, през последните години създаде добри наличности от първокласни офис площи в по-големите населени места. „Наемните нива в тези градове се движат между 4.5 и 10 евро на кв.м, докато вторичните локации в други страни от ЦИЕ достигат до 13-14 евро”, коментира Станимира Пашова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *