Музей на IKEA отвори врати
01.07.2016
КЕВР обяви новите цени на тока
01.07.2016

Новата метростанция ще бъде пусната до края на юли

Още една метростанция и 1,3 км нови метролинии ще бъдат пуснати в експлоатация до края на месец юли. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на инспекция на проекта за разширение на втория метродиаметър. Новата отсечка с една метростанция е завършена и в момента се извършват тестови изпитания на всички съоръжения и системи по трасето. Министър Московски, кметът Йорданка Фандъкова и инж. Стоян Братоев пропътуваха разстоянието между новоизградената МС „Витоша” и МС „Джеймс Баучер”.

„При реализацията на тази част от проекта ни се наложи да приложим голяма гъвкавост за да осигурим необходимите средства от Оперативна програма „Транспорт“, каза министър Московски. Той посочи, че при встъпването в длъжност през 2014 г. „Метрополитен“ ЕАД са имали тежки финансови затруднения, поради отказ на предишното правителство да финансира отсечката от оперативната програма. „Разделихме проекта на 2 части, като едната финансирахме от стария програмен период, а втората фаза се финансира от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, допълни министърът.

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова обясни, че до десет дни в участъка ще започне движение на влакове без пътници, което е последната фаза преди въвеждането на обекта в експлоатация. Очакваният ефект, след пускането на новата отсечка, е пътниците, използващи метрото да се увеличат с над 20 000 пътници дневно. Така, общият брой пътуващи в работен ден ще достигне 350 000.

Изпълнител на проект “Разширение на Линия 2 от МС „Джеймс Баучер“ до МС „Витоша“ е Обединение „Метро Черни връх – 2013“. Общото финансиране по двете програми е на стойност малко над 41 млн. лева, от които 19,5 млн. лева са осигурени от ОП „Транспорт“ 2007-2013 г. и 22,1 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г. След завършването на проекта общата дължина на метрото става 40 км с 35 метростанции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *