Мая Манолова с иск в прокуратурата срещу поскъпването на тока
03.07.2018
Плажовете на наш курорт замърсени с катран
03.07.2018

Нова гавра със средства, събирани за дете… Колко още ще се примиряваме с ненаказаното малодушие?!

Кражбите на дарения все повече зачестяват. 44 годишен мъж от Бургас не се поколеба да посегне на помощи, които се събират за лечението на дете. Това накара обществото отново да настръхне срещу нечовечността, на която ставаме свидетели все по-често.

Сигнал за кражбата е подаден в местната полиция, от млад мъж с будна съвест. Не след дълго полицията е заловила крадеца, а той е възстановил част от сумата, която добродетели са събрали в името на един детски живот. Неминуемо идва въпросът, дали подобна постъпка не е престъпление, което трябва да се съди също толкова сурово, колкото убийство. Средствата за болни деца, в страната ни, от години се събират мъчно и предимно по инициатива на обществото. Подобен социален акт на емпатия и взаимопомощ е сплотяващ дотолкова, че всеки решил да наруши тази колаборация в обществото е редно да бъде наказан сурово.

Припомняме, че това не е първият подобен случай и независимо от разочарованието на народа, наказанията често се свеждат до публично назидание в социалните мрежи. Това говори за едновременно будно самосъзнание и парадоксално, но наличие на пасивно отношение, защото реални мерки не се взимат.

Непримиримостта на хората взе все по-често да се свежда до злостни коментари в социалните мрежи, които не водят до нищо друго освен пораждане на измислени спорове, посредством отклоняване фокуса на темата. От друга страна управниците имат далеч по-важни дела от човешкия живот, а още повече този на болните ни сънародници, които имат спешна нужда от лечение. Те не намират средства за тях и са крайно пасивни, сигурно за да сплотят народа, който обаче не се отказва – винаги се стреми да пусне по някоя паричка, за да създаде животоспасяващ вир от малки дъждовни капки.

Ако не друго, българският народ е човечен и във вечна готовност да протегне ръка. Това е достатъчна причина, подобни малодушни хора, които протягат безсъвестно ръка към нещо, което се събира със сълзи и надежда, добре да се замислят преди да го направят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.