Съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов, излезе със скандален клип от избирателна секция
02.12.2022
Престрелка в Кюстендил наруши тишината в понеделник вечер
06.12.2022

Никулден е! Бъдете здрави именици, честит празник и на всички останали християни!

Всяка година, на 6-ти декември, българската православна църква почита паметта на св. Николай Чудотворец. В църковния календар, това е денят в който постещите пируват, защото им е разрешено да ядат риба. На този ден е общоприето приготвянето на празничен шаран, който може да бъде поднесен по разнообразни начини, в различните краища на страната.

Много от християнските семейства заместват шарана с друга риба, но традицията, трапезата да бъде пълна с рибни продукти, се спазва ревностно сред обществото.

Поверието гласи, че св. Николай е спасил екипажа на рибарска лодка, като е запушил отвор на дъното ѝ именно с шаран. Светецът се счита за покровител на всички търговци и банкери. На почит е и в морските ни градове, където уловът на риба е сред основните поминъци и до ден днешен. Св. Николай Чудотворец е считан за покровител на морския ни град Бургас.

Сред традициите на Никулден е да се запазят люспите от шарана, които да бъдат почистени и да се сложат на място, където стоят парите на семейството или в портфейл. Важно е люспите да не падат на пода и да не бъдат настъпвани.

Всички членове на семейството взимат по една кост от вечерята и почистват зъбите си, това действие, според традицията, ще осигури здравето и красотата на усмивките им през следващата година.

Освен традициите на този ден, както и преданията свързани със светеца, не можем да не отбележим едни от най-важните фигури на празника – имениците днес. Честит имен ден на всички с имената Николай, Николина, Нина, Нена, Ненко, Кольо и техните производни! Бъдете здрави и честити!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *