Великден наближава! Какво не знаем за празника и кое всъщност е важно на този ден
03.04.2018
УМБАЛ Александровска
Двама мъже с шанс за пълноценен живот, на връх Великден, след бъбречна трансплантация в УМБАЛ Александровска
10.04.2018

Нека поставим край на този медиен сеч на истината и подигравка с интелекта и доверието на българина

От едно известно време, стана много актуално, между рекламните паузи, да се пускат кратки клипове с изтъкване на обективността и истинността, която отличава безобразно много, новинарската емисия на съответната медия. Толкова станаха истински и непринудени всички, че човек може да се чуди къде да си плати, че да опетни някого или да се изтъпанчи в най-добрия си блясък, пред голямата публика на българските медии.

Много добре звучи, но доколко е така?! Доколко се отразяват съществените проблеми, пред аудиторията, за разлика от второстепенни новини, замазващи очите на обикновения зрител?! Не е ли обществена тайна, че получаваме информация, която е някому удобна?!

Нека се фокусираме върху съдържанието на рутинните емисии новини. Те отразяват, това, което не може да се скрие, защото около него се е вдигнал небивал шум, но го отразяват по такъв начин, че или да го споменат повърхностно или да го преекспонират до степен такава, че човек изкуствено да се афектира от нещо, което няма кой знае какво обществено значение. Какво прави впечатление – имаме две крайности, но рядко или почти никога баланс , който наричаме обективност. Да се посочи истината кратко, точно и разбираемо – звучи лесно и напълно логично, но се оказва крайно невъзможно в милата ни татковина.

Можеше да се шуми едно чудо време, че от български роман ще има Х бройки, написани на разпознаваемата за всички потребители в социалните мрежи – Шльокавица, а не е необходимо да се обърне мащабно внимание на това, че от учебниците на децата ни се премахват нравствено-възпитателни и изключително ценни литературни творби с историческа насоченост… Е, не е нормално!

Докато медиите издигат в култ, изкуствено създадени от тях звезди от едносезонен характер, навън българи прославят името ни и целият свят знае за това, само ние не – е, ако използваме чужди източници научаваме, но ако разчитаме на функционалността на българската медия, можем да разберем защо в Новозеландски зоопарк се е родило тигърче с точка на челото. И така неосведомеността ни става изключително удобна някому.

Не е тайна, че на едно нечисто управление, целта е само и единствено липса на информираност и грубо, но истинно казано – прост народ. Толкова лесно се управлява невежеството, че никой представител на властта, който е лишен от всякакви ценности и морал, не е в интерес, народът, който управлява, да е буден и запознат. Е, ако бяхме процъфтяваща държава, нямаше да е така, но понеже ни е останала една история и природна красота – дайте да ги изтребим и тях, тихомълком, докато драгият зрител гледа за Слончето Минг с различните ушички, което така фрустрира жителите на Индия – примерно.

Замисляли ли сте се, как при репортаж за даден скандал, се показват кратки откъси от разговори, които ама винаги приключват с край от страна на набеденото лице. Малко странно – айде, да се случи веднъж-нека са два, бе нека са 10, 50, 100 пъти, ама пък всеки път… Как пък един виновен за нещо не пожела да си каже гледната точка – на мен лично ми е много странно…

Някак не се чувствам добре, когато някой се подиграва открито с мен, с теб, с нас, с цял един народ и то, народ, който е просъществувал след толкова много бич и проблеми, който е доказал интелекта си, на международно равнище. И сега е времето да поставим край на този медиен сеч на истината и подигравка с интелекта и доверието на българина!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *