Рим избра първата си жена кмет
20.06.2016
Олимпиадата застрашена заради финансова криза в Рио де Жанейро
20.06.2016

Увличават учителските заплати с 10 %

Mинистерството на образованието и синдикатите заедно ще се борят за 10 % увеличение на работните заплати на учителите от 01.01.2017 г. Това станя ясно на Националния учителски събор в зала „Арена Армеец”, който събра 12 000 учители от цялата страна. Министър Меглена Кунева пое анагажимент да работи в посока парите в образованието за в бъдеще да бъдат повече.

Сред решенията, които се взеха бяха увеличение на заплащането на Часа на класа на 30 лева от началото на следващата година, каквото е предложението на МОН, както и увеличаване на обезщетението при пенсиониране на 10 работни заплати на 1 август и на 10 заплати и половина от 1 януари 2017г.

Кунева открои и част от големите проблеми пред образователната система в страната: демографската криза, водеща до закриване на цели училища, ранното отпадане от училище, големият брой деца, чийто майчин език не е българският, отсъствието на много родители от процеса на порастване на децата им и разтварящата се разлика между профилираните гимназии в големите градове и някои професионални гимназии.

Кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова заяви ангажиментите на общината да инвестира в по-качествена работна среда за учители и ученици. През последните години построихме над 80 нови сгради на детски градини и три училища.

Инвестициите в учителите ще се върнат многократно чрез добре подготвени и мотивирани млади хора, които да могат да продължат да развиват не само себе си, но и нашата икономика, наука, образование, да продължат да развиват България, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *