Новата 2019г. започва със студ и сняг
02.01.2019
Китай кацна върху обратната страна на Луната
03.01.2019

Населението на страната намалява с 50 000 души годишно

Демографската статистика в страната показва притеснителна тенденция, свързана с броя на населението на България. Това споделиха експертите, позовавайки се на статистическите данни от преходни години.

Страната ни е изправена пред дълбока демографска криза, която може да доведе до сериозни проблеми в развитието на държавата. Според специалисти в България съществуват няколко тенденции, способстващи задълбочаването на демографските проблеми в страната.

На първо място това са съвместно съществуващите различни модели на възпроизвеждане, които имат преди всичко културен характер.

Другата тенденция, която е също толкова лесно забележима, започва да се развива още през 90-те години на миналия век. Става дума за отлагането на раждането на второ дете в семейството. Често дългото отлагане оставя семейството с едно дете и води до значително намаляване броя на населението.

През последните години се наблюдава и тенденцията бъдещите родители да правят съзнателния избор да родят и отгледат децата си в чужбина, тъй като вярват, че животът извън България им дава по-добра възможност за пълноценно развитие.

Статистиката сочи, че през последните години в България се раждат по-малко от 60 000 бебета, а умират около 110 000 души на година, което означава, че населението се топи с 50 000 души всяка година.

Решението според експертите е целенасоченото стимулиране на раждаемостта в България, което да включва, както икономическо, така и социално подпомагане на младите родители в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *