Московски се отказва от поста си на народен представител
05.12.2018
Днес е Никулден! Почитаме Св. Николай Чудотворец
06.12.2018

Народното събрание въвежда работни квоти за хората с увреждания

Първата част на закона, искан от майките на деца с увреждания, беше приета днес в парламента.

Документът предвижда индивидуално оценяване на способностите и потребностите на хората в неравностойно положение. Оценката ще бъде базирана на няколко фактора: самооценка на оценявания за това какви са затрудненията му у дома и навън, вида на увреждането, степента и вида на затрудненията, възможност за придвижване и други.

Законът предвижда и мерки, свързани с промяна в институциите, отговорни за административните процедури, през които преминават хората с увреждания. Най-важният фрагмент от закона обаче е този, който касае трудовата заетост на хората в неравностойно положение. Именно той предизвика бурни дебати сред депутатите. Представителите на НФСБ се обявиха за промяна на тази част от закона, но народните представители все пак приеха документа без изменения.

Новият закон въвежда квоти за хора с увреждания. Работодателите бъдат задължени да спазват работните квоти, а в противен случай ще бъдат заплашвани от глоби. Въведените квоти се отнасят за предприятия с повече от 50 работници, като фирмите с 50-100 служители ще бъдат длъжни да наемат работник с трайни увреждания, а тези със 100 и повече служители трябва да предоставят 2 на 100 работни места за хора с увреждания. С други думи, ако дадено предприятие има 300 служители, шестима от тях следва да бъдат с трайни увреждания.

Ако работодателите не спазят закона, ще бъдат принудени да платят глоба в размер на 30% от минималната работна заплата за всяко работно място, незаето от човек в неравностойно положение.

Представителите на бизнеса отдавна се обявиха против това предложение на депутатите, като дори получиха подкрепата на синдикатите, но Народното събрание отказа да вземе предвид възраженията им.

Снимка: Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *