Смартфоните са най-предпочитаните стоки на изплащане
12.07.2016
В началото на есента ще знаем дали отпадат визите за Канада
13.07.2016

НАП с две нови електронни услуги

Ще бъдат достъпни още две нови електронни услуги на НАП. Самоосигуряващите се лица ще могат да подават две нови заявления- за приоритетно плащане на осигурителни вноски и за заявления за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Статистиката на приходната агенция сочи, че 6,5 милиона справки са направени с личен персонален идентификационен код клиентите на НАП през 2016г. Най-много гражданите проверяват своите задължения. Подадени общо 283 000 декларации, като 83 000 от тях са годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица. С ПИК има подадени и най-много осигурителни декларации образец 1 – 114 000 броя.

Персоналният код на НАП е безплатен и безсрочен и се издава в офиса на НАП по постоянен адрес.

С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на Агенцията, а при подаване на годишните си декларации за облагане на доходите с персонален код, гражданите ползват облекчение от 5% от данъка за довнасяне.

С този код могат да се ползват и услуги на много други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *