D2 и Миленита пуснаха нов сингъл
11.07.2016
Прогнози: По-нисък БВП на Великобритания, отлагане покачването на лихвите в САЩ
11.07.2016

НАП пусна две нови е – услуги

НАП пусна днес две нови услуги, достъпни с ПИК. Самоосигуряващите се ще могат да подават две нови заявления – за приоритетно плащане на осигурителни вноски и заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

С ПИК клиентите на НАП могат да ползват много електронни услуги, които им спестяват разходката до офисите на агенцията, а при подаване на годишните си декларации за облагане на доходите с персонален код гражданите ползват облекчение от 5% от данъка за довнасяне.

Освен данъчната декларация за облагане на доходите с персонален код на НАП гражданите могат да подават по интернет и много други документи – осигурителни декларации образец 1, 6, 5 и 7, справка за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ), както и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие. С ПИК клиентите на НАП могат да проверяват още какви са задълженията им към бюджета, какви плащания са направили, какъв е осигурителният им доход, да получат информация за членство си в пенсионен фонд, направените вноски и др.

С ПИК на НАП могат да се ползват и услуги на много други администрации, като например електронни услуги на НОИ, да се проверяват задълженията за местни данъци и такси, както и да се плащат местни данъци и такси на някои общини.

Според статистиката на приходната агенция 6.5 милиона справки са направили с личния си персонален идентификационен код  клиентите на НАП през 2016 г. Най-много с ПИК гражданите са проверявали своите задължения, като за първите шест месеца на годината тази услуга на НАП е ползвана близо 2 милиона пъти. Справка за осигурителния доход клиентите на НАП са направили 550 хиляди пъти, а за извършените плащания към НАП – 750 000.

В същото време от началото на годината до края на юни по интернет с ПИК в НАП са подадени общо 283 хил. декларации, като 83 хил. от тях са годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица.

С ПИК има подадени най-много осигурителни декларации образец 1 – 114 хил. броя. Персоналният код на НАП е безплатен и безсрочен и се издава в офиса на НАП по постоянен адрес. До момента в цялата страна има издадени близо 500 хил. персонални кода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *