Обобщение на новините от Украйна
28.02.2022
Украйна и Русия: Гледните точки на двете страни в цитати
04.03.2022

Най-новото за войната в Украйна

Току-що измина 15 часа в Киев, а в цяла Украйна се водят ожесточени битки между украинските и руските сили.

Ето какво трябва да знаете:

Преговорите ще продължат: Втори кръг от преговорите Русия-Украйна ще се проведе днес, според съветник на украинския президент.

Първият кръг от преговори в понеделник продължи пет часа и завърши без пробив.

„Истинският тест“: президентът на САЩ Джо Байдън използва годишното си обръщение, за да демонстрира решимост, че западните демокрации застават твърдо зад Украйна, в която Русия нахлу миналата седмица.

„През цялата ни история научихме този урок: когато диктаторите не плащат цена за своята агресия, те причиняват още хаос. Те продължават да се движат“, каза Байдън.

И все пак Байдън даде да се разбере, че американски войски няма да бъдат разположени, за да се бият заедно с украинците, но вместо това Западът ще използва санкции и икономически мерки, за да продължи, както той каза, „да причинява болка на Русия и да подкрепя народа на Украйна“.

Байдън също така потвърди, че САЩ твърдо ще защитават своите съюзници от НАТО, включително тези в Източна Европа, които са загрижени, че те, подобно на Украйна, един ден могат да бъдат обект на руска агресия.

Борбата за ключови градове: Руската армия изглежда непрекъснато напредва към ключови южни градове. Министерството на отбраната на Русия заяви, че нейните сили вече напълно държат Херсон, въпреки че украинските власти отрекоха това, казвайки, че „някои части са под наш контрол“.

Боевете продължават и в близкия Мариупол, където тежък обстрел причини десетки ранени, каза кметът. Руските войски и подкрепяните от Русия сепаратисти са обградили града от три страни. Кремъл се надява да вземе Мариупол, за да завърши сухопътен коридор, който да свърже Крим с Южна Русия.

Харков: руската артилерия и ракетни удари също удариха Харков, вторият по население град в Украйна. Видеоклипове, публикувани в социалните медии и потвърдени от CNN, показват значителни разрушения в североизточния украински град. Беше ударен жилищен комплекс близо до болница във вторник, докато регионалното полицейско управление на Харков и Харковския национален университет бяха ударени в сряда сутринта.

Украинските власти заявиха, че „масираният“ обстрел е продължил в сряда.

Цели в Киев: Във вторник руските сили изстреляха ракети близо до телевизионна кула в украинската столица, часове след предупреждението за „високо прецизни“ удари по други съоръжения, свързани с украинските служби за сигурност. Ракетната атака унищожи излъчващия хардуер, което породи опасения, че Русия се опитва да разруши комуникационната инфраструктура на града.

ООН съобщи, че най-малко 136 души, включително 13 деца, са били убити в Украйна от четвъртък, 24 февруари, въпреки че тези цифри вероятно подценяват реалните жертви.

Зеленски каза, че за шест дни са били убити почти 6000 руски войници. Кремъл не е споделил публично нито един брой загинали.

Източник: CNN

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *