Азиатска хотелска верига с първа европейска инвестиция в България
03.06.2016
Над 300 милиона лева ще бъдат инвестирани в летище София до 2050 година
03.06.2016

Най-много проекти за енергетиката и технологии се подават по план „Юнкер“

100 милиарда евро в различни икономически сектори е генерирал за година инвестиционният план „Юнкер“. Най-апетитният дял от плана е привличането на капитали за големи инфраструктурни проекти в сфери като енергетиката, дигитализацията и други модерни технологии. Досега Европейската инвестиционна банка в Люксембург, която движи Фонда за стратегически инвестиции, е дала зелена светлина на 64 проекта за финансиране, възлизащи на 9,3 милиарда евро.

Европейските предприемачи се целят в трасета за високоскоростен интернет, нисковъглеродни индустрии, екологично строителство на сгради, възобновяеми енергийни източници.

Франция участва в одобрени 10 проекта, Италия и Испания имат по 8, Великобритания е с 9. Дори Гърция има един одобрен агропроект.
Според информация в интернет сайта за инвестициите, който Европейската комисия пусна има 4 български проекта и още 2 с българско участие: високоволтово трасе между Добруджа и Бургас, преносна високоволтова линия между „Марица-изток“, с Пловдив, Бургас и „Марица-изток“ 3, Интермодален терминал Варна, „Международна зона за бързо икономическо развитие“ край Хасково, както и газопровод, съвместно със Словакия, Унгария и Румъния, и транспортна хидровъздушна мрежа между Гърция, България, Италия и Турция в сферата на туризма.

Единствено първите два проекта са на фаза разглеждане в Европейската инвестиционна банка, но нито един от всички тях не е стигнал на етап реално кандидатстване или одобрение, стана ясно от думите на говорителя на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Кристоф Рохе.

Планът, обявен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, обяви целта си да мобилизира общо 315 милиарда евро инвестиции за три години, които да се влеят в икономиките на Европа до 2018 г. Преди ден дори стана ясно, че Брюксел възнамерява да удължи срока на схемата. Идеята на инвестиционния план „Юнкер“ е да се използва малка част от публичния бюджет на Евросъюза като банкова гаранция в помощ на частния сектор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *