Какво пише за България в македонските учебници?
30.10.2018
Прокуратурата разкри корупционна схема за фалшиви паспорти
30.10.2018

Над 5000 военни са изпратени да охраняват границата на САЩ от мигрантския керван

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изпраща 5200 военни заедно с военна техника към южната граница на страната. Действията на президента имат за цел да спрат мигрантите от Централна Америка, насочили се към границите на САЩ.

През последните дни от Салвадор към Щатите се движи керван от мигранти, който заплашва да премине през границите на Мексико и северната му съседка САЩ нелегално. В момента керванът наброява около 4000 души и е на приблизително 1500км държавната граница, като според получената информация, веднъж озовали се на американска територия, латиноамериканците планират да поискат убежище.

Според службите на САЩ въоръжената армия ще се разположи на пограничната територия в щата Тексас, а след това ще продължи към Аризона и Калифорния, като целта ѝ е да укрепи границата и да подсигури сигурността ѝ
Пентагонът изпраща още медици, военна полиция и военно-въздушни сили, в това число хеликоптери, оборудвани със сензори за нощно виждане, като според комисарят по охраната на границата посланието на въпросните действия е ясно: САЩ няма да позволи през границата ѝ да премине голяма група хора, която би могла да представлява опасност за сигурността.

Според критиците Тръмп се опитва да се възползва от ситуацията, която не заслужава толкова сериозно внимание. Те смятат, че броят на мигрантите в кервана, съставен преди всичко от жени и деца, непрекъснато намалява и освен това те не биха могли да бъдат заплаха, тъй като са невъоръжени и неподготвени. Анализаторите са на мнение, че американският президент харчи излишни средства и създава ненужна паника сред обществото, която да му донесе дивиденти при скорошните „средносрочни“ избори в САЩ.

В Twitter Доналд Тръмп излезе с мнение, че мигрантските инвазии са причината за стрелбата в синагога в Питсбърг и призова керванът да се откаже от намеренията си, тъй като нито един мигрант няма да бъде допуснат на територията на САЩ, ако не е преминал през законовата процедура, която го позволява. Той добави, че американската армия ще очаква всеки, който избере да не послуша съвета му.

Към момента керванът се намира на 1500км от границата на САЩ и се движи с 30-50км/ден.

Снимка: BBC News

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *