Агресивен австриец удари камериерка в хотел в Златни пясъци
16.08.2018
Българските традиции оживяват в Жеравна
17.08.2018

Наводненията в Индия, причинени от проливните мусонни дъждове, убиха 106 души

Повече от 100 души са загинали, вследствие на мусонните дъждове в южния индийски щат Керала. Това е най-сериозното наводнение за последното столетие.

Спасителите се бориха с проливните дъждове в опит да окажат помощ на пострадалите жители, след като близо 150 000 останаха без покрив. Щатските власти излязоха с изявление, че голяма част от загиналите са били затиснати от отломки вследствие на свлачища. Очаква се дъждовете да продължат, затова е обявен червен код за опасно време, а основното летище в региона няма да функционира до 26 август.

Сведенията относно броя на жертвите се различават. Официалните власти твърдят, че загиналите са 106 души, а индийските медии пишат за 114 отнети живота. Стотици спасители заедно с хеликоптери и спасителни лодки са изпратени да помогнат на жителите на засегнатите райони. Правителството предупреждава населението, че нарежданията за евакуация не бива да бъдат пренебрегвани. Властите непрекъснато изпращат храна на десетки хиляди борещи се да оцелеят, потърсили спасение по високите места.

Управниците на щата Керала споделят, че природно бедствие от такъв мащаб не е познато за жителите на Керала, В момента повечето язовирни стени са разрушени, а пречиствателните станции за питейна вода са залети, като двигателите им са повредени.

Всички училища в щата са затворени, а федералните власти предлагат съдействие на Керала.

BBC разказва историите на някои от жителите на пострадалия от наводненията щат.

Shabbir Saheel е принуден да напусне дома си заедно със съпругата си. Те се притесняват какво ще се случи с тях дома им, след като ситуацията се нормализира. За момента са настанени в едно убежищата в покрайнините на град Кочин заедно с още 450 евакуирани. 33-годишният мъж изоставя дома си, носейки 2-годишната си дъщеря на раменете си, докато водата продължава да изпълва стаите на къщата им. Тя е едно от 100-те деца, намерили спасение в лагера.

Въпреки че всички настанени там се притесняват какво ще се случи с домовете им, те са доволни, че им е осигурено място за пребиваване, топла храна и лекарства.

Някои от спасените в убежището разказват, че близките им, които отказват да оставят имуществото си на произвола на съдбата, са останали в наводнените си къщи.

В момента акциите по спасяването на жители от региона продължава. Властите завързват въжета по продължението на улиците, за да улеснят безопасното излизане на хората от къщите им, така че да бъдат превозени до най-близкото убежище.

Снимка: Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *