Протестиращите майки на деца с увреждания с нов мащабен протест: Искат оставката на Симеонов
22.10.2018
МВР разкри най-голямата схема за фалшиви банкноти от 11 години насам
23.10.2018

Наближаващият балотаж изостря общественото напрежение в Бразилия

Едва дни преди последния кръг на изборите в Бразилия, общественото напрежение около кандидатурата на Жаир Болсонаро продължава да се изостря. Той беше нападнат по време на един от политическите митинги, а след възстановяването си спечели мнозинството от бразилски гласове на първи тур от президентските избори на 7 октомври тази година. Процентът на одобрение обаче не му достигна и в края на месеца той и опонентът му Фернандо Адад ще се изправят един срещу друг на балотаж.

Няколко десетилетия след режима на военна диктатура в Бразилия, страната е изправена пред съдбоносни избори, които карат свидетелите на режима да се чувстват заплашени от нов авторитарен режим.

През периода 1964-1985г. много от жителите на Бразилия, свързани с комунистическите идеи и участващи в комунистически групи, са подложени на тормоз в лагери за политически затворници. Днес пострадалите от режима не могат да повярват, че има вероятност следващият диктатор на страната да бъде избран демократично.

Жаир Болсонаро е кандидатът, събрал най-много гласове на първия тур от изборите в Бразилия. Той стана известен със скандалните си изказвания по някои от ключовите за страната теми – контрола върху оръжията, дискриминацията срещу жените и хората с различна сексуална ориентация, абортите и много други.

Болсонаро е явен защитник на военната диктатура, като в много свои изявления той се възхищава на режима и неговите достижения в икономически план. Кандидат-президентът с проамерикански възгледи се обявява твърдо против левите политики, абортите и браковете между хора от същия пол. Той поставя под въпрос правото на бедните и необразовани хора в Бразилия да създават семейства, като иска по-строг контрол над раждаемостта.

Болсонаро се прочу като „бразилския Тръмп“ преди всичко заради скандалните си изказвания и проекта си да отслаби контрола върху огнестрелните оръжия в една от държавите с най-висок процент на престъпност. Според него, ако всеки гражданин има право на оръжие, това ще уравновеси ситуацията в бразилските градове и престъпните групи ще изгубят влиянието си.

Жаир Болсонаро успя да оправдае страховете на много от бившите политически затворници на Бразилия, след като стана ясно, че ако той бъде избран за президент, ключовите управленчески длъжности ще бъдат заети от бивши военни – дори вицепрезидентът на Болсонаро Антонио Моурао е пенсиониран генерал от бразилската армия.

Въпреки че в изявленията си за медиите Болсонаро изрази надежда, че Бразилия все още може да бъде държавата, която е била преди 40-50 години, той отрече да има планове за установяване на авторитарен режим.

Вторият кръг на президентските избори ще се проведе тази неделя, на 28 октомври 2018г., а свидетелите на режима призовават по-младите си сънародници да се вслушат в историята и да не повтарят грешките на страната отпреди десетилетия.

Снимка: The Guardian

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *