Свиленград ще изисква средно образование при кандидатстване за еднократна помощ при раждане
28.02.2019
Красна поляна се радва на будно общество
06.03.2019

Мъж от Обединеното кралство е напълно излекуван от ХИВ

Лекари от Великобритания информираха за огромна стъпка в развитието на медицината. Според тях след успешно лечение със стволови клетки, пациентът бил излекуван от ХИВ вируса, като в момента в организма му няма и следа от някогашното заболяване.

Лондонският пациент е бил подложен на лечение на рак, което довело до ремисия, продължаваща вече 18 месеца. От момента, в който приключва лечението му, мъжът, чиято самоличност се пази в тайна, спира да приема лекарствени вещества, потискащи вируса ХИВ.

Въпреки гръмките заявления на лекарския екип, назначил и провел лечението, експертите настояват, че все още е рано да се твърди, че мъжът е напълно излекуван.

Всъщност пациентът е бил подложен на лечение със здрави стволови клетки, взети от донор със специфична генетична мутация, която му осигурява резистентност към ХИВ вируса.

Лекарите избрали да се обърнат към този тип решение, не защото мъжът бил заразен с ХИВ вируса, а тъй като през 2012 година бил диагностициран с болест на Ходжкин, която пряко застрашавала живота му. Трансплантацията на стволови клетки обаче довела до ремисията не само на рака, но и на вируса ХИВ.

Медицинските експерти споделят, че подобно лечение не може да бъде прилагано за огромното множество от заразени с вируса ХИВ, но все пак изразяват надежда, че постигнатият успех може да бъде първата стъпка в откриването на ефективно лечение на вируса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *