Мегасливане в петролния сектор в Индия
26.07.2016
1 млрд. евро загуба за белгийската икономика след атентатите от 22 март
27.07.2016

МОСВ предоставя 39 млн. лв. срещу бедствия и кризи

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще предостави 39 млн. лв. на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГД ПБЗН) за доизграждане и оборудване на 6 центъра за реакция при природни бедствия и кризи, съобщи пресцентърът на МОСВ.

Също така ще бъдат обучени хиляди ученици, общински служители и доброволци. Това ще намали последиците от наводненията и ограничаване на евентуални щети.

Финансирането е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Договорът за предоставяне на безвъзмездната помощ беше подписан днес от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и директора на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов.

В регионалните центрове в Шумен,Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София ще бъдат обучени над 90 хиляди души, 78 хиляди от тях деца, каза министър Василева. Основната цел е превенцията – хората да имат повече знания за потенциалните рисковете и възможностите за справяне с тях. Тя посочи, че центровете ще бъдат доизградени и оборудвани с нужната техника, към всеки ще бъдат създадени тренировъчни полигони. Близо 700 преподаватели и специалисти ще участват в процеса на обучение.

Министърът припомни, че сътрудничеството на МОСВ с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ е изключително успешно. В предишния програмен период по ОП“Околна среда“ бяха изпълнени два проекта на стойност 195 млн. лв., които подпомагат дейността на дирекцията при природни бедствия и аварии. Купени бяха 201 пожарни коли, надуваеми лодки, помпи, над 2400 комплекта лични предпазни средства и друга техника за действие при настъпване на рискови ситуации. С новия проект надграждаме постигнатото, допълни министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *