5 млн. лева са осигурени по схема „Подкрепа на предприемачеството“
26.07.2016
В метрото скоро ще може да се пътува с дебитна карта
26.07.2016

МОСВ дава 5 млн. лв. за довършване на водния цикъл в община Тервел

Mинистърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на града Живко Георгиев подписаха договор за 6, 2 млн. лв. за довършване на водния цикъл на Тервел. Със средствата по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ ще се реконструира пречистватeлната станция. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е близо 5 млн. лв.

Проектът беше започнат в предишния програмен период, 10,7 млн. лв. са вече инвестирани във ВиК мрежата на града, но изграждането на пречиствателната станция се забави заради дългите тръжни процедури и липсата на достатъчно мобилизация. Междувременно МОСВ получи разрешение от ЕК да фазира проекта и сега той ще бъда приключен със средства от новия програмен период, каза министър Ивелина Василева. Ако това не беше договорено, вече инвестираните средства трябваше да бъдат върнати в бюджета на ЕК, което щеше да има тежки последици за общината. Ние не делим общините – за нас е важно да работим в партньорство, защото тези инвестиции са насочени не само към опазване на околната среда, но и към подобряване на живота на хората, подчерта министърът.

Проектът за реконструкция на пречиствателната станция и ВиК мрежа на Тервел започна в края на 2011 г. Общият размер на инвестицията за целия проект е 16,9 млн. лв. До момента е изградена и рехабилитирана близо 17 км ВиК мрежа. Ефектът от новите водопроводи е вече на лице. В обновените участъци с дължина 7,6 км има рязък спад на авариите и намаляване на загубите на питейна вода. Модернизираната пречиствателна станция ще обслужва 10 846 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *