Наближаващият балотаж изостря общественото напрежение в Бразилия
22.10.2018
Търговски кораб от Древна Елада беше открит в Черно море
23.10.2018

МВР разкри най-голямата схема за фалшиви банкноти от 11 години насам

ГДБОП разби най-голямата печатница за фалшиви банкноти от 11 години насам. Тя се намирала в мазето на хотел в популярния морски курорт Слънчев бряг.

От пресцентъра на МВР съобщиха, че са намерени над 11млн. евро и почти 2млн. долара във фалшиви банкноти. По време на специализираната акция са арестувани четирима души, включително собственика на хотела, а разследващите органи потвърдиха, че през летния сезон мястото за настаняване е приемало туристи.

Фалшификаторите са задържани, докато са били в процес на изготвяне на фалшивите пари. Престъпната група е фалшифицирала само банкноти по 100 и 500 евро и по 50 долара. Парите, печатани в покрайнините на Слънчев бряг, са на практика неотличими от реалните банкноти, тъй като фалшификаторите са успели да копират всяка защита, в това число дори водния знак и металните нишки.

Прокуратурата излезе с информация, че евро банкнотите са били продавани за 6% от реалната си стойност, а доларите за 20% от стойността им.

Печатницата е работила веднъж на няколко години, като производственият процес е бил организиран в три смени и продължавал, докато бъде произведено определено количество банкноти. Участниците в схемата са известни на полицията и са замесени в схеми с фалшиви пари от дълги години.

Хотелът към момента е затворен, а задържаните ще бъдат изправени пред съда, който трябва да вземе решение относно мярката им за неотклонение.

Снимка: Пресцентър МВР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *