България дава гражданство на богати чужденци срещу заплащане
22.01.2019
5 опасни симптома на грипа, изискващи спешна лекарска намеса
23.01.2019

МВР и прокуратурата разследват фалшиви ТЕЛК решения

Разследващите органи установиха, че в някои области в страната ТЕЛК решенията са фалшифицирани и ощетяват хората с увреждания, които реално се нуждаят от финансова подкрепа, за да следят и контролират здравословното си състояние.

Анализите на статистически данни, извършени от МВР и прокуратурата, сочат, че част от получаващите пенсия по болест изобщо не са се явявали пред ТЕЛК.

В някои административни области в страната процентът на пенсионерите по болест достига почти 30%. По време на разследването обаче станало ясно, че част от тях дори не знаят за какво заболяване получават финансова помощ.

МВР установява, че в Силистра например съществуват посредници, които се занимават с това да оказват съдействие на желаещите да се сдобият с решение на ТЕЛК. Тази услуга струвала около 600 лева.

Прокуратурата вече е задействала досъдебни производства по 4 отделни случая, а обвинения срещу конкретни личности вероятно ще бъдат повдигнати до няколко дни. Все още няма арестувани.

Трябва да напомним, че гражданите, получаващи инвалидни пенсии, се ползват с някои допълнителни облаги, като безплатна винетка, безплатно паркиране, както и карта за обществен транспорт с намалена цена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *