ГЕРБ отстъпва пред опозицията: БСП води в социологическите проучвания
09.11.2018
Жестоко убийство в Горна Оряховица: издирват предполагаемия убиец
12.11.2018

Мащабни протести затвориха важни пътища в цялата страна

В неделя мащабни протести блокираха ключови пътища на територията на страната и в центъра на столицата.

Причина за протестните действия станаха повишението на данъците за старите коли, новата схема за изчисляване на цената на застраховката Гражданска отговорност и увеличението в цените на горивата и основните стоки.

В София бяха блокирани бул. Дондуков и Цар Освободител. Колони от автомобили на протестиращи граждани се образуваха и на изходите на магистрала Тракия в някои от големите градове. Недоволните в Благоевград пък за кратко затвориха път Е-79, което доведе до напрежение между демонстрантите и попадналите в задръстването шофьори.

Демонстрации на обществено недоволство с искания за по-добър стандарт на живот бяха организирани и в Перник, Велико Търново, Плевен, Бургас, Стара Загора, Ямбол, Пловдив, Шумен и Варна.

В общонародните протестните шествия не участваха само автомобили и мотоциклети. Много хора организираха пешеходни протести, с които подкрепиха исканията на майките на деца с увреждания и на българските шофьори, като се обявиха за повишаване на доходите, а не на цените.

За съжаление протестите от национален мащаб не преминаха без инциденти и ранени. Близо до Благоевград шофьор на тежкотоварен автомобил блъснал момиче на пътя, след като се е опитал да заобиколи групата протестиращи. Момичето не пострадало тежко, а на водача не са повдигнати обвинения.

Според органите на реда ситуацията е овладяна бързо, без да бъде прилагано полицейско насилие в нито един от градовете в страната. Два часа след изтичането на разрешението за протестите движението е било възстановено.

Управляващите пък излязоха с изявление, че не смятат ситуацията за особено драматична. Те казаха, че гражданите са свободни да изразяват своето недоволство, а работата на правителството е да намери начин да реши наболелите проблеми по най-адекватния начин.

Снимка: БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *