Изборите във Франция и как те могат да повлияят на войната в Украйна
15.04.2022
Годишен финансов отчет на „Адвокатско дружество Върбанов и Ралчева“
29.09.2022

Манипулатори за индустрията | Мултиинженеринг

 

Развитието на технологиите и мащабната индустриализация са наложили въвеждането на системи за автоматизация и роботизация на процесите. Те са в помощ на хората като осигуряват автоматично подреждане, сортиране и сегментиране на различни по форма и размери продукти. Основната цел за използването на роботизирани системи е достигането до максимална работна ефективност в конкретни експлоатационни условия. Това се случва чрез изучаване и последващо оптимизиране на работния процес.

 Първоначалното схващане, че роботизираните системи ще присвоят препитанието на голям брой хора е стереотипизирано и грешно. Опасението у хората е неоснователно, въпреки че специалните технически средства служат за изпълнението на работни процеси, които са се извършвали доскоро от човешка ръка. Въпреки главоломното развитие на техниката през последните години, човешкия фактор е все още нужен за контрол и управление на роботизираните системи.

Съществуват различни по вид роботизирани системи. Информационната и контролна представлява набор от контролни и измерващи устройства, усилватели на сигнала и контролни модули, изчислителни центрове и други. Те събират, обработват и анализират информация с цел генериране на конкретни сигнали.

Другият вид са така наречените манипулатори. Те служат за движение на обекти вместо използването на човешка ръка. Множеството от възможни функции и движения на ръката не са нужни в роботиката. Движение от 10-12° са напълно достатъчни за извършването на по-голямата част от технологични операции. Манипулаторите служат за пространствено преместване на различни детайли, продукти, материали и работни инструменти необходими за работния процес.
Можете да срещнете роботизираните системи с името индустриални роботи. Те се състоят от следните блокове:

  • Главен – служи за генериране на управляващи сигнали;
  • Функционален – изпълнява управляващите сигнали от главния блок. Превръща математични компютърни сигнали във физическо действие;
  • Свързващ – представлява двустранната комуникацията между главен и функционален блок;

Сегментирането на манипулатори се дели на три големи категории:

  • Биотични – контролът на работния процес се извършва дистанционно или директно от човек. Той се нарича оператор и задава всички работни функции ръчно, посредством операционно табло. Биотичните манипулатори изискват непрекъсната човешка намеса, поради липсата на блок памет, която съдържа нужния набор от автоматизирани команди;
  • Интерактивни – представлява роботизирана система с хибриден контрол. Това значи, че операторът задава определени сигнали, посредством натискане на определени бутони и/ли лостове от контролното табло и компютърът преобразува предварително обучени сигнали във физически действия;
  •  Автоматични – без нужда от постоянно човешко присъствие. Те изпълняват работа след предварително зададена програма. Програмата не подлежи на промяна от оператор, а препрограмирането се извършва (когато е нужно) с единствена цел, когато са възникнали променящи се фактори в околната среда. Също така съществуват и високотехнологични манипулатори, които извършват автоматично препрограмиране посредством набор от сензори, които следят обстоятелствата в работната среда.

 Развитието на системите за автоматизация и роботизация на работните процеси не са с цел изземане на професионални длъжности от работниците. Въпреки интегрирането им в работния процес, човешкия фактор е нужен за наблюдение и контрол с цел правилната експлоатация на машините. Индустриалните роботи от своя страна ни спомагат за постигането на една високоефективна, бърза и безопасна среда на труд.

Мултиинженеринг осъзнава предимствата на високотехнологичните работни процеси. За това предлага на своите клиенти инженеринг и изработка на персонализирани индустриални манипулационни машини според нуждите на вашия бизнес.

Ако искате да оптимизирате вашия производствен процес последвайте този линк

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *