Blue Origin започва да продава билети за суборбитални полети през 2019 година
05.07.2018
Нов закон за футболното хулиганство предложи Цветан Цветанов
06.07.2018

Майката на Нора Хюсеин се моли дъщеря ѝ да не бъде обесена

Днес ще Ви разкажем историята на Нора Хюсеин – 19-годишното момиче от Судан, осъдено на смърт, след като убива съпруга си с нож. Тя твърди, че е било самозащита, с цел да бъде прекъсната серията от изнасилвания, на които е била подложена. Суданският съд я осъжда на смърт, като се позовава на традиционната съдебна практика в страната. Нейната история се разпространи бързо по западните медии и привлече сериозен обществен интерес. Много личности, заемащи значими позиции, се застъпиха за спасяването на живота на 19-годишното момиче, но има ли това значение за съдебната система на консервативна държава като Судан?

Каква е цялата история и заслужава ли Нора да бъде обесена, разказват нейните родители в интервю за BBC.

Зейнеб Хюсеин разказва, че дъщеря ѝ е била тихо и интелигентно дете. Обичала е училището, искала е да учи право и да преподава в университет. След като 32-годишният ѝ братовчед ѝ предлага брак, тя приема с условието, че ще има възможност да завърши образованието си. Тя не иска да бърза със сватбата, но баща ѝ я притиска, тъй като не иска дъщеря му да е едно от младите момичета с извънбрачни деца. Той настоява, че не е предполагал, че сватбата може да доведе до подобни последствия.

Идеята за бъдещия брак все повече започва да плаши Нора, тя се опитва да избяга, като отсяда при далечни роднини, но когато се връща у дома церемонията е финализирана и тя вече е официалната съпруга на братовчед си. Въпреки това тя остава в дома на родителите си още две години, но по-възрастните роднини настояват, че братовчедите трябва да живеят заедно като нормална женена двойка. През 2017 г. Нора е принудена да се премести при съпруга си Абдулрахман.

Нора разказва, че през първата седмица е успяла да избегне сексуален контакт със своя съпруг. Тя отказвала да яде, няколко пъти се опитвала да избяга, но на деветия ден от тяхното съжителство Абдулрахман се прибира заедно с няколко роднини, който му помагат да разкъса дрехите на Нора и я държат, докато той я изнасилва.

Следващият епизод представя Нора, тичаща към дома на родителите си с кървав нож. Тя разказва всичко на родителите си и баща ѝ едва тогава осъзнава сериозността на ситуацията. Той разбира, че семейството му е заплашено и предава дъщеря си на полицията.

Семейството се опитва да сключи сделка с роднините на Абдулрахман. Те отказват и казват, че Зейнеб и Хюсеин не бива да виждат Нора, ако искат да защитят останалите си деца. Родителите на Нора се съгласяват, след като къщата и бизнесът им са подпалени.

Нора е осъдена на смърт и говори с родителите само по телефона, тъй като те отказват да се срещнат с нея заради заплахите, отправяни към другите им деца. Те се надяват, че международният натиск ще подейства и съдът ще смекчи присъдата на дъщеря им.

Нора Хюсеин се среща с майка си за първи път след инцидента една година по-късно, през юни 2018 г. Тя разказва на майка си, че след първото изнасилване е планирала самоубийство и била приготвила нож, който да използва, за да отнеме живота си, ако нейният съпругът ѝ посегне отново, но когато случаят се повторил тя наръгала Абдулрахман в състояние на афект. Майка ѝ настоява, че убийството е било при самозащита.

След като случаят придоби известност, много известни личности се застъпиха за отмяна на смъртната присъда на момичето. Това направиха и много други хора, които не заемат важни обществени позиции, но се чувстват ангажирани. Нора научи за подкрепата, която получава едва когато се срещна с майка си в затвора.

На 26 юни смъртната присъда на Нора Хюсеин е отменена, очакват я 5 години в суданския затвор.

Източник: BBCNews

Илюстрация: Katie Horwich

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *