Оптимистични прогнози за пазара на труда
15.06.2016
Новият закон за храните предвижда драстични глоби при неспазване на правилата
15.06.2016

Лукарски: С 23% са нараснали чуждестранните инвестиции

Ръстът на чуждестранните инвестиции у нас спрямо миналата година е 23 процента, каза във Велико Търново министърът на икономиката Божидар Лукарски. По думите му най-голям е броят на инвеститорите от Холандия, Русия и Германия. Министърът отбеляза, че евросредствата не правят българската икономика по-ленива, а по-конкурентноспособна.

В процес на реализация са 12 проекта по оста „Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия“ на стойност повече от 10 милиона лева.

В момента тече оценка и класиране на кандидатите по двете процедури на програмата „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията“ и „Подкрепа за разработване на иновации в стартиращи предприятия“ с общ бюджет от над 117 милиона лева, отбеляза министър Лукарски.
Според него за изминалия програмен период /2007-2013/ по ОП „Развитие на конкурентноспособността на българската икономика“ на територията на Великотърновска област са реализирани успешно 76 проекта на обща стойност близо 100 милиона лева.

Той смята, че данните показват, че предстоящият програмен период ще бъде по-успешен, и е налице интерес от страна на представителите на бизнеса.

Министър Лукарски подчерта, че тенденцията в ЕС е грантовите схеми за безвъзмездни финансови помощи да бъдат намалени, до приключване, а пари да бъдат предоставяни като нисколихвено кредитиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *