Онлайн рекламата – нейните позитиви и някои подводни камъни
30.03.2018
Да съхраним християнските празници и родните обичаи – Цветница!
30.03.2018

Лазаров ден и кой съхранява българските традиции, с минимална материална подкрепа

Лазаровден, се чества всяка година, 8 дни преди Великден. Денят е посветен на Лазар, който е известен в Библията, като човекът възкресен от Исус Христос. Четири дни след кончината на Лазар, Исус го връща към земния път и всички онемяват. Историята гласи, че Лазар живее дълго, след възкресението си – около 30 години.

Българските традиции, свързани с Лазаровден са свързани с женското съзряване и моментът, когато младата девойка, порасне достатъчно, че да започне с търсенето на жених.

Съботата преди Великден, когато се празнува Лазаровден, младите девойки се гласят, досущ като булки /не си представяйте съвременна булчинска рокля/, в нови и празнични носии, с цветни венци на главата си, символизиращи младостта и пролетта. Така, те посещават домовете и пеят за здраве на всеки член от семейството. Смята се, че къща, посетена от лазарки /както се наричат тези момичета/, ще има берекет и ще бъде благословена през цялата година.

При посещението на младите девойки, в дома ви, трябва да си подсигурите дарове, които да им раздадете по едно сурово яйце, символизиращо безсмъртието. Не забравяйте и за обичаят с житото, докато младите лазарки пеят и танцуват в дома ви, поръсете ги с жито, за плодородие.

Спазването на обичаите и традициите едно от нещата, които сякаш се възраждат в обществото ни. Не можем да подминем едни институции, които независимо от малките си бюджети, отделят време и енергия, за да съхранят традициите и българщината – българските читалища. Масова им дейност, все по-тенденциозно се свързва с българския обичай. Повечето от младите момичета, които лазаруват и днес, са организирани предимно от местни читалища, защото в наши дни не е необходимо някоя дама да изтъкне, че е достатъчно голяма, за да търси половинката си – просто на добри начала се съхранява автентичното и това, което ни е опазило като народ – нашите традиции.

Между хубавите приказки за предстоящия празник, нека си кажем и истината – ако институциите, които опазват нравствените и културни ценности, бъдат подпомогнати и мотивирани, може би ще се превърнем в една разцъфтяваща страна. Доказано е, че народ без обичаи и култура е разединен народ, а разединения народ – лесно манипулиран.

Може би не сте свикнали да отваряте статии за конкретен празник и вътре да се засяга мащабен проблем, но съгласете се, че ако не са читалищата, много от нас нямаше да видят през живота си лазарки и те щяха да ни звучат като митични същества, досущ като самодиви. Ми, да, ама е факт, че някога така са пораствали жените и така са показвали на обществото, че са големи. Това и до ден днешен трябва да се знае и почита.

Наближава Великден, очаквайте скоро новата ни статия, свързана с големия християнски празник и това, какво от времето на разпването, на Христа, се е запазило и до ден днешен. Хубаво посрещане на Лазаровден и усмихнати почивни дни!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *