Започват ваксинациите срещу нодуларен дерматит в Северна България
14.06.2016
EK подкрепя България за изграждането на Европейския енергиен съюз
14.06.2016

Кунева се обяви за партньорство между университетите и бизнеса

На обществено обсъждане в „София Tех Парк”, министърът на образованието и науката Меглена Кунева обяви, че обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания цели да изгради стабилно партньорство между научните организации, университетите и бизнеса. Според нея, участието на бизнеса в научно-образователния процес ще подпомогне нови учени и предприемачи, което ще бъде от полза за привличането на повече инвестиции, за генерирането на нови знания и ще подобри състоянието на икономиката.

Припомняме, че както NoviniteDnes.bg вече писа, националната стратегия беше публикувана за обществено обсъждане преди няколко дни. Тя има за цел да позиционира страната ни като регионален лидер в сферата на науката и иновациите, определяйки приоритетните сектори в тази област.

Стратегията ще подпомогне реализацията на съвременни модели на университети, ще се въведат схеми за заетост на млади изследователи. Предвидени са конкурси за обучение на млади учени, които ще са заявени и финансирани от бизнеса. Цялата тази дейност ще затвърди връзката между образование, наука и бизнес, заяви още министър Кунева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *