Пловдив официално е европейска столица на културата за 2019г.
14.01.2019
Ще спечели ли българската икономика от Брекзит?
14.01.2019

Кметът на Гданск е бил нападнат по време на благотворителен концерт

Кметът на Гданск бил сериозно ранен при нападение на сцената на едно от най-големите благотворителни събития в страната. 53-годишният Павел Адамович е бил приет в болница в критично състояние и е претърпял петчасова операция, като състоянието му остава тежко.

27-годишният заподозрян има криминално досие. Той е задържан веднага след инцидента. Пред властите той е заявил, че е попаднал в затвора след несправедлива съдебна процедура по време на предишната власт, която издигнала кандидатурата на Адамович.

По време на атаката пострадалият е получил сериозни наранявани в областта на корема. Операцията е завършила успешно, но според лекарският екип следващите няколко часа са от ключово значение за неговото възстановяване.

Нападението се е случило по време на благотворителен концерт със стотици посетители. Кадрите на телевизиите, отразяващи събитието, показват задържания мъж, който крещи, че Адамович е мъртъв и настоява, че е бил тормозен в затвора.

Полските медии разкриха по-подробна информация относно криминалното минало на нападателя. Той е бил осъден на пет години лишаване от свобода за обири на банки. Мъжът обаче твърди не само че присъдата му е неправомерна, но и че в полския затвор и бил подложен на системни изтезания, които са го накарали да извърши нападението над настоящия кмет на Гданск.

Президентът на Полша Анджей Дуда призова хората да се молят за живота на Адамович, като съобщи, че лекарският екип го е реанимирал успешно, но състоянието му остава тежко.

Снимка: BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *