Пореден протест срещу поскъпването на водата пред сградата на КЕВР
28.12.2018
Новото руско оръжие не може да унищожено от противоракетната система на САЩ
28.12.2018

Климатичните проблеми през 2018г.: какви са щетите и къде се крие причината?

През 2019г. природните бедствия, възникнали в резултат от промените с климата през последните десетилетия, са отнели хиляди животи и са нанесли огромни щети в световен мащаб.

Проучванията, обхващащи всички събития през 2018г., показват, че изминалата година ни е донесла 10 природни бедствия, нанесли щети за 1млрд долара всяко и четири, които са стрували на държавните икономики повече от 7млрд долара всяко.

Учените споделят, че горещото време в Европа изцяло е резултат от човешката дейност, а другите бедствия са свързани с изменението на климата, предизвикано, както от естествения път на развитие на планетата, така и от самите нас.

Когато говорим за бедствия, предизвикани от температурните изменения, най-големи са били щетите от ураганите Флорънс и Майкъл. Те са оценени на повече от 30млрд долара, а изследователите в сферата твърдят, че дъждовете, съпровождащи страховитите урагани, са били с 50% по-обилни, благодарение на човешката дейност. Според тях вредните емисии са повишили температурата на водите, което пък прави бурята по-бърза и опасна.

В Япония през 2018г. огромните наводнения са довели до смъртта на 230 души и са стрували на държавата 7млрд долара.

В Европа също станахме свидетели на рекордно високи температури, предизвикани от климатичните промени, които увеличават двойно шанса да пострадаме от опасно природно бедствие.

Специалистите в сферата настояват, че държавните глави трябва да спрат да гледат на проблемите с климата като проблем на бъдещето, тъй като резултатите от неправилното използване на природните ресурси вече са налице.

За много хора климатичните промени не са въпрос на световна политика, а са се превърнали във фактор, определящ тяхното качество на живот и дори възможност за оцеляване, и единственият изход от ситуацията е рязкото понижаване на въглеродните емисии в световен мащаб.

Източник: BBC

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *